Krupnik to jedna z bardziej tradycyjnych polskich zup. Składa się z kaszy jęczmiennej i włoszczyzny, gotowanej na mięsno-warzywnym bulionie. Nieodparty urok krupniku wynika z jego kleistej, gęstej konsystencji, którą zawdzięcza wolno gotującej się kaszy. Dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna i pożywna. Magda Gessler odkrywa sekret idealnego krupniku – bardzo ważne jest, aby zupa była bogata, więc nie należy oszczędzać na jej składnikach. Garnek musi być wypełniony mięsem i warzywami przynajmniej w połowie (lub lepiej – w dwóch trzecich!) pojemności.
Krupnik Magdy Gessler
Składniki
- 500 g cielęcych lub wieprzowych żeberek
- 2 litry wody
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ½ średniego selera
- 4-5 ziemniaków
- mała cebulka
- 1 łyżka oleju lub masła
- 150 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka majeranku, liście laurowe i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona zielenina do podania
- ewentualnie 1 łyżka śmietany do zup
Składniki
- 500 g cielęcych lub wieprzowych żeberek
- 2 litry wody
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ½ średniego selera
- 4-5 ziemniaków
- mała cebulka
- 1 łyżka oleju lub masła
- 150 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka majeranku, liście laurowe i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona zielenina do podania
- ewentualnie 1 łyżka śmietany do zup

Etapy przygotowania
Umyj żeberka i skrzydełka, włóż mięso do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie obierz marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler, pokrój w kostkę. Podczas gotowania mięsa może pojawiać się piana, pamiętaj, aby sukcesywnie ją zbierać.
Po około godzinie, gdy mięso będzie miękkie, włóż warzywa, wsyp kaszę i gotuj około 30 minut. W międzyczasie obierz cebulkę, drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do wywaru. Po tym czasie wyjmij mięso (powinno być już naprawdę miękkie), obierz z kości, porwij na mniejsze kawałki i z powrotem włóż do zupy. Dopraw krupnik solą, pieprzem i majerankiem, a jeśli lubisz, to też zabiel śmietaną. Zupę serwuj gorącą, udekorowaną świeżą zieleniną w towarzystwie wiejskiego chleba.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 112

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 270
Ostatnio komentowane przepisy
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 112

Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
- Impreza
- Pomidorowa
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jogurt
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 270



Składniki
- 500 g cielęcych lub wieprzowych żeberek
- 2 litry wody
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- ½ średniego selera
- 4-5 ziemniaków
- mała cebulka
- 1 łyżka oleju lub masła
- 150 g kaszy pęczak
- 1 łyżeczka majeranku, liście laurowe i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona zielenina do podania
- ewentualnie 1 łyżka śmietany do zup
Umyj żeberka i skrzydełka, włóż mięso do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie obierz marchewki, ziemniaki, pietruszkę i seler, pokrój w kostkę. Podczas gotowania mięsa może pojawiać się piana, pamiętaj, aby sukcesywnie ją zbierać.
Po około godzinie, gdy mięso będzie miękkie, włóż warzywa, wsyp kaszę i gotuj około 30 minut. W międzyczasie obierz cebulkę, drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu i dodaj do wywaru. Po tym czasie wyjmij mięso (powinno być już naprawdę miękkie), obierz z kości, porwij na mniejsze kawałki i z powrotem włóż do zupy. Dopraw krupnik solą, pieprzem i majerankiem, a jeśli lubisz, to też zabiel śmietaną. Zupę serwuj gorącą, udekorowaną świeżą zieleniną w towarzystwie wiejskiego chleba.